Søg
  • Eva Anna

Fedt Liv med Chia


Chia Pudding med Kakao, Kanel og Honning
Blåbær smoothie med chiafrø

Chiafrøet er et af mine absolutte aller bedste venner. Chiafrø har intet mindre end planterigets verdensrekord i omega-3 indhold og er dermed en genial og meget kompakt kilde til de fedtsyrer, der blandt andet beskytter mod hjertekarsygdom.

De hæmmer de betændelsestilstande i kroppen, som er årsag til flere forskellige sygsomme og komplikationer, blandt andet Diabetes.

To skefulde af disse frø indeholder kalk svarende til flere glas mælk, 30% flere antioxidanter end blåbær og frøenes evne til at svulme op er et super trick til at blive godt mæt. De fylder en masse i maven uden at give ekstra kalorier.

Idag er det super populært at lave Chia-puddings med havregryn, honning, peanutbutter osv.

Der findes et hav af opskrifter, men jeg har vedhæftet min favorit. Chiafrø giver dig blandt andet disse fordele:

- forebygger hjerte-karsygdomme

- gør dig slank

- stabilierer dit blodsukker

- giver stærke knogler

- styrker din fordøjelse og modvirker infektioner

- fodrer huden med sunde fedtsyrer

- modvirker PMS

Men der er andre gode kilder til omega-3, såsom solsikkekerner, græskarkerner, valnødder, hørfrø og naturligvis laks.

Hvorfor er det så pokkers vigtigt at få det sunde fedt ind i den daglige madplan?

Jo, det mætter. Det stabiliserer dit blodsukker, hvilket er noget af det første, der skal ske, hvis vi tænker på at blive mæt og ikke spise lidt hit og her hele dagen. Ønsker du at stabilisere din vægt, skal du altid starte med at stabilisere dit blodsukker. Ønsker du at stabilisere dit humør, ja så er det også blodsukkeret, der skal tænkes på.

Jo, så er der noget med at Ca 60% af vores hjerne består af fedt (når vandet er trukket fra) og det er virkelig en afgørende faktor for vores humør, altså vores psykiske velbefindende. Fedtstofferne i vores hjerne menes at spille en afgørende rolle for hjernecellernes evne til at sende og modtage signalstoffer, og ved en lang række psykiatriske lidelser har man med moderne teknologi kunnet påvise forstyrrelser i netop fedtsyre- og fosfolipid-omsætningen.

Vores hjerneceller kan ikke fungere optimalt uden fedt og desuden fungerer vores fedtforbrænding også mest effektivt, når vi tilfører fedt til de daglige måltider.

Der er også den vigtige faktor, at vi optager de fedtopløselige vitaminer optimalt, når der er fedt i måltidet sammen med vitaminerne.

Vores krop kan have en grad af betændelsestilstand, hvis vi spiser for meget forarbejdet mad, hvis vi er stressede, ikke får nok frisk luft, drikker for meget kaffe, vin, alkohol, for lidt vand, hvis vi ryger, ikke dyrker motion, osv.

Du kan bedre bekæmpe og tåle den betændelsestilstand, din krop kan være i, hvis du sørger for at få nok omega-3.

Der er så mange gevinster ved omega-3, at det er helt tosset ikke at sørge for, at du får dækket dit behov. Som jeg altid siger og virkelig prøver at få godt og grundigt ud i verden.

Variation, variation, variation. Så derfor anbefaler jeg altid, at du tager for dig af de forskellige kilder til fedt. Du har brug for lidt af det hele og mest optimalt til hvert eneste måltid.

1 spiseskefuld chiafrø

1 spiseskefuld hørfrø (varier mellem knuste eller hele)

1 spiseskefuld solsikkekerner

1 spiseskefuld græskarkerner

5 valnødder

Det mest optimale er altså at tilføje en af følgende ved hvert måltid, spis laks en gang om ugen og vælg mellem dens skønne varianter, Desuden er de skønne Chia Pudding bare noget af det bedste jeg ved. Jeg har vedlagt et billede med ingredienserne og mængderne kan ses på billedet. Det skal blandes sammen og stå i køleskabet over natten. Det kan bruges som morgenmad, snack, froksot, dessert osv.

Prøv til i nogle uger, måske 3 uger og fornem om du bliver bedre mæt, om du snacker mindre, om du får mere energi, om din fordøjelse forbedres. Læg mærke til om dit humør forandres og om du får en anden selvfølelse.

Ring endelig til mig på 53 55 27 77, hvis du har spørgsmål. Book en forkælelsestime med fokus på dig og din mad, hvis du ønsker at få endnu mere styr på de gode måltider og endnu mere energi og overskud.

God fornøjelse med det sunde fedt og de små sorte, smukke frø, som engang holdt liv i Mexico´s aztekerindianere.

Kærlig Hilsen

Eva Anna


150 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle